Arhiva

6. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „Vitez 2015“


 6. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „VITEZ 2015“ , u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB završeni su jučer odlaskom posljednjih sudionika ovih, kako kažu gosti,izvrsno organiziranih susreta. Susreti su započeli još u četvrtak 28.05. dolaskom prvih gostiju iz Slovenije, Srbije. Rumunjske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Okupilo se više od 60 sudionika iz 5 zemalja. Već u petak započeo je radni dio.

 

Susrete je svečano otvorio načelnik općine Advan Akeljić koji je pozdravio sve goste i zaželio im ugodan boravaka u Vitezu. Etno selu Čardaci u Vitezu, organizirana je Tribina za sve sudionike i građanstvo na temu BOLEST UNUTARNJIH ORGANA-TRANSPLANTACIJA KAO SPAS.

 Na ovoj tribini koja je bila otvorenog tipa  sudjelovali su  stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Puno toga novog smo mogli vidjeti i saznati posebno od predavača iz Republike Hrvatske koja je među prvima u svijetu po broju transplantacija. U subotu i nedjelju smo imali sportsko rekreacijske sadržaje, te natjecanja u boćanju, pikadu, šahu, streljaštvu, potezanju užeta itd. Najboljim natjecateljima su dodijeljene medalje a za najbolje ekipe dodjeljeni su pehari. Sportski sadržaji su se odvijali kod planinarskog doma Zaselje u Zaselju kod Viteza.

U nedjelju je potpisan i Memorandum o suradnji-partnerstvu udruženja koje će nositi ime „MREŽA TRANSPLANTIRANIH JUGOISTOČNE EUROPE“. Ovaj sporazum su potpisali osnivači ove MREŽE , predstavnici Slovenije, BiH , Hrvatske i Srbije. Mreža je otvorenog tipa te u buduće očekujemo priključenje i ostalih zemalja.

 

Cilj osnivanje ove MREŽE je razmjena informacija i iskustava, održavanje edukativnih predavanja, radionica a sve kako bi poboljšali položaj bolesnika na hemodijalizi i utjecali na povećanje broja transplantacija. Poznato je da BiH dosta zaostaje za susjedima kada je u pitanju transplantacijska medicina.

 U nedjelju popodne su zatvoreni 6. Međunarodni susreti nakon čega je uslijedio odlazak gostiju.

Slijedeći susreti dijaliziranih i transplantiranih će se održati u Republici Hrvatskoj.

 Upravni odbor U DiTB F BiH

 

6. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „ VITEZ 2015

Poštovani, ovim putem Vas želimo izvijestiti da Udruženje/Udruga dijaliziranihi transplantiranih bolesnika organizira  :      

6. Međunarodne susrete dijaliziranih i transplantiranih „ VITEZ 2015

Susreti koji su podijeljeni u radno-edukativni  i sportsko-rekreacijsk dio, bit će održani u Vitezu i Zaselju kodViteza od 28. do 31.05.2015.

Očekujemo dolazak naših prijatelja dijaliziranih i transplantiranih osoba iz 7 zemalja, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i BiH.

U edukativno-radnom dijelu, upriličit ćemo tribinu na temu

Bolest unutarnjih organa-Transplantacijakao spas“ a gosti predavači na tribini će biti profesori i doktori  iz regiona.

Tribina će se održati 29.05. u 11,00 sati u Etno selu Čardaci.

Također je interesantno da će se u Vitezu na susretima biti potpisan i MEMORANDUM O SURADNJI-

„ Mreža transplantiranih Jugoistočne Europe „, a potpisat će ga udruge i udruženja iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH što je vrlo značajno za našu zemlju, obzirom da su Slovenija i Hrvatska članice EU i Eurotransplanta.

Naše druženje ćemo nastaviti u Zaselju a na programu će biti sportske discipline prikladne za ovu populaciju bolesnika, te nakon toga kulturno zabavni program.

Susrete završavamo u nedjelju 31.05. u popodnevnim satima kada ćemo najboljim natjecateljima dodijeliti medalje a najboljim Udruženjima i Udrugama pehare.

Ovo je izvrsna prilika da se PONOVO ukaže na mali broj transplantacija u BiH, te na teško stanje pacijenata koji se liječe tretmanom hemodijalize.

Prilika je to i da razmijenimo iskustva i dosta toga naučimo  od  kolega iz zemalja sudionica na ovim susretima a posebno sa Slovenijom i Hrvatskom koja je među prvima u svijetupo donaciji itransplantaciji organa.

                                                                                                 Upravni odbor

                                                           Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH

Vitez,22.05.2015.

 

 

Udruženje dijaliziranih  i transplantiranih bolesnika SBK/KSB na PRVIM MEĐUNARODNIM  SUSRETIMA TRANSPLANTIRANIH I DIJALIZIRANIH BOLESNIKA  „ ZLATIBOR 2015“ U  SRBIJI

U periodu od 27. do 31.03.2015. organizirani su prvi Međunarodni susreti na Zlatiboru u Srbiji. Predstavnici naše udruge u svojstvu predstavnik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH  sudjelovali su na ovim izuzetno zanimljivim susretima.

 Ovi susreti su bili prilika da dosta toga novog naučimo, obzirom na njihov edukativno.informativni sadržaj. Također, nisu izostala ni sportska natjecanja u više disciplina. Naši članovi i raznim sportovima su osvojili 10-ak medalja i tako osvojili ukupno treće mjesto od 8 država iz regije,  koliko ih je sudjelovalo na ovim susretima. Stekli nova iskustva, upoznali  nove prijatelje i povezali se sa pacijentima i njihovim udrugama iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Mađarske.

 Nakon završetka ovih susreta u Srbiji svi sudionici su potvrdili svoj dolazak u Vitez na IV Međunarodne susrete dijaliziranih i transplantiranih „VITEZ 2015“ koji će se održati potkraj 5. mjeseca.

 

 Udruženje /Udruga dijaliziranih i transplantiranih boesnika SBK/KSB zajedno sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH organizirala je niz aktivnosti u povodu SVJETSKOG DANA BUBREGA 2015.

Ove godine smo se opredijelili za edukativne kvizove i predavanja u srednjim školama našeg kantona.

Tako smo već 12.03.2015. na sam Svjetski dan bubrega kviz i edukativno predavanje održali u Srednjoj Medicinskoj školi u Novoj Biloj a pomoć u oragnizaciji nam je pružio prof.Marko Lovrinović.


Dana 13.05. predsjednik UDiT SBK/KSB Tomislav Žuljević sudjelovao je na naučnom simpoziju u povodu svjetskog dana bubrega kojeg je organiziralo Društvo za nefrologiju dijalizu i transplantaciju BiH na čelu sa prof Halimom Resić. Ovom skupu je prisustvovao veliki broj stručnjaka iz zemlje i inozemstva.


14.03. Članovi udruge ugostili prof.dr.doc. sc Mladena Knoteka jednog od najboljih nefrologa u Europi.


15.03. organizirana je i centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana bubrega ispred Katedrale u Sarajevu. Ovu manifestaciju organizirali su Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i donorska mreža kantona Sarajevo.

Isti dan je u Sarajevu održana izvještajan Skupština UDiTB F BiH na kojem su bili prisutni članovi skupštine iz naše udruge.

Također,  u povodu ovog važnog dana za bubrežne bolesnike,


15.03. u Bugojnu odigrana košarkaška utakmica između KK Iskra iz Bugojna i KK Gračanica i z Gračanica

16.03. edukativni kviz i predavanje je organizirano za maturante Novotravničke gimnazije. Ovo edukativno predavanje smo organizirali zajedno sa ravnateljicom škole Dražanom Hegediš i našom članicom Upravnog odbora prof. Marijanom Lovrinović Furundžija.


19.03. održali smo završno predavanje i kviz u srednjoj medicinskoj školi u Travniku zahvaljujući mladoj humanoj ženi Adviji Đambas koja jke i sama transplantirana i koja je sve dogovorila sa profesorima i ravnateljstvom škole.

 

 

2. REDOVITA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA U DIT SBK/KSB

 Dana 21.02.2015. u Vitezu je održana druga po redu izvještajna skupština Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB

 Dnevni red:

 1. Izvješće o radu

 2. Financijsko izvješće

 3. Plan rada za 2015. godinu

 4. Razrješenje i imenovanje članova UO UDiT SBK/KSB

 5. Razno

Skupština je protekla u dobroj atmosferi a kao gosti na skupštini su bili predstavnici Udruženja Hroničnih bubrežnih bolesnika iz Regije Doboj i Zeničko-Dobojskog kantona te prdstavnici HPD Vitez.

Uz poneku primjedbu i konstruktivnu diskusiju skupština je uspješno okončala svoj rad.

Na kraju je upriličen kratki domjenak za sve skupštinare i njihove goste.

 

O transplantaciji organa u emisiji "Ja biram goste"

27.01.2015. Članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB zajedno sa članovima Udruženja dijliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH sudjelovali u emisiji „JA BIRAM GOSTE“ na TV 1 koju je vodio prof dr. Zijah Rifatbegović iz UKC Tuzla, Njegovi gosti su bili prof.dr. Halima Resić, šef Klinike za hemodijalizu KCUS, prof. dr. Stipe Jandrijević, član transplantacijskog tima za jetru KB Merkur Zagreb, Prof.dr Senaid Trnačević, 
šef Odsjeka za transplantaciju bubrega UKC Tuzla i prof.dr Nermin Salkić, voditelj tima za transplantaciju jetre Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

 

VRIJEDNA DONACIJA UDRUGE DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH SBK

 ZA BOLESNIKE HEMODIJALIZE U BOLNIVI TRAVNIK

 Od  dobivenih sredstava Federalnog ministarstva zdravstva a na temelju projekta koji je UDiT SBK uradila  vezano za bolesnike na hemodijalizi ali i za promoviranje darivanja organa kao najboljeg načina liječenja,  jučer, 19.12.2014. , su naši članovi Upravnog odbora uručili donaciju vrijednu blizu 9000 km.

Donacija je sadržavala veliki broj lijekova većinom vezače fosfora u vrijednosti 4500 km ,

54 kompleta posteljine , tlakomjerima, pidžama, LCD TV kao i kalendar za svakog pacijenta na hemodijalizi.

Ovom, za nas izuzetno važnom događaju, prisustvovalo je kompletno rukovodstvo bolnice na čelu sa direktorom  prim.dr.Mirsadom Granovom.

Prije uručenja donacije u ime Udruge obratio se predsjednik UO Tomislav Žuljević a u ime JU bolnica Travnik, direktor  dr. Mirsad Granov a riječ su uzeli i šef internog odjela prim.dr. Nedžad Hadžić, voditelj odjela hemodijalize dr. Džemo Hrnjić i koordinator za transplantaciju pri JU bolnica Travnik dr. Orhan Šaban.

Rukovodstvo bolnice je izrazilo zahvalnost za vrijednu donaciju i ujedno pohvalilo rad naše udruge.

Isto tako obećali su još bolju suradnju sa našom udrugom i još veću pažnju prema bolesnicima koji se liječe hemodijalizom a kojih je na hemodijalizi u bolnici Travnik više od 100 i taj broj se, na žalost, sve više povečava!

 Predsjednik UO UDiT SBK/KSB

      Tomislav Žuljević

VITEZ 

 Obilježavanje Europskog dana darivanja završili smo akcijom potpisivanja donorskih kartica u Hypo alpe adria bank. Naime u povodu svjetskog dana štednje i Europskog dana darivanja organa svi djelatnici Hypo alpe adria bank poslovnica Vitez  su potpisali DONORSKE KARTICE.


SANSKI MOST

Predsjednik UO UDiTB F BiH i  dopredsjednik UDiT SBK/KSB dr. Orhan Šaban sudjelovali na Međunarodnoj konferenciji o statusu i pravima   osoba sa invaliditetom     održanoj  22.i23.10.2014. u Sanskom Mostu .    

 

VITEZ

21.10.2014. UDiT SBK/KSB uspješno organizirao Javnu tribinu pod nazivom „Darivanje organa-šansa za novi život“

Tribina je održana u Amfiteatru OŠ Vitez za učenike 3. i 4. razreda SREDNJE ŠKOLE te za nastavnike i profesore.

Na taj način je naša udruga obilježila Europski dan darivanja organa.

Nakon predavanja koja su imali predsjednik Udruge Tomislav Žuljević . član UO Udruge prof.Marijana Lovrinović  Furundžija    i  dr. Orhan Šaban te nakon prikazanog, veoma emotivnog, dokumentarnog filma o transplantaciji srca većina prisutnih se odlučila da potpiše DONORSKE KARTICE.              

 

 

PRESS KONFERENCIJA

Press konferencija za tisak u povodu europskog dana darivanja organa i tkiva i zahvale donorima

Velikom broju medija probleme bubrežnih ali i drugih bolesnika koji se lijeće hemodijalizom kao i ostalih bolesnika koji čekaju na transplantaciju organa predstavili su :

Prof.dr. Halima Resić

Prof.dr. Besim Prnjavorac

dr.Aida Ćorić

Predsjednik UO UDiTB F BiH i UDiT SBK/KSB   Tomislav Žuljević          

 

ZENICA

U povodu obilježavanja Europskog dana darivanja organa UDiT SBK/KSB zajedno sa Udruženjem Građana Invalidnih Lica i bubrežnih bolesnika Zeničko-Dobojskog kantona organizirao promotivni štand na Kamenom mostu u Zenici. Razgovaralo se sa građanima Zenice o darivanju organa, bolestima unutarnjih organa, načinu liječenja a veliki broj njih se odlučilo na potpisivanje DONORSKE KARTICE

 

MOSTAR: EUROPSKI DAN DARIVANJA ORGANA


 

 Danas je Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH u suadnji sa Udrugom kroničnih bubrežnih bolesnika HNŽ-K  i Udruge dijaliziranih i tranplantiranih SBK/KSB održali promrivni štand na platou ispred MEPAS MALL.a u Mostaru.

 

Iznenadili smo se pozitvnim reakcijom građana Mostara ali i ljudi iz struke i javnog života koji su u velikom broju posjetili naš promotivni štand.

 

Štand je upriličen u povodu  Europskg dana darivanja organa i tkiva a koji se obilježava svake godine u 10. Mjesecu na temelju odluke Vijeća Europe.


 

Na štandu smo razgovarali sa građanima o bolestima te preventivi bolesti unutarnjih organa, hemodijalizi a najviše se razgovaralo o transplantaciji kao najboljem načinu liječnja kod zatajenja unutarnjih organa.

 

Podijeljen je veliki broj promotivnog materijala, brošura letaka a veliki broj Mostaraca je potpisalo DONORSKU KARTICU.

 

Prvu DONORSKU KARTICU na štandu popisao je prim.dr.Nusret Đeko doktor u mirovini.

 

Na našu veliku radost, DONORSKU KARTICU su potpisali i ljekari  te medicinsko osblje iz SKB Mostar.

 

Među njima posebno istićemo dvoje ljekara anasteziologa: Dr.Editu Bjelanović i prim.dr.Zorana Karlovića te glavnu sestru bolnice Zdravku Lončar koja je bila oduševljena našom akcijom.

 

Kartice su potpisali još i premijer HNŽ-K g.Denis Lasić i njegovi prijatelji a posebno nas je oduševio poznati glumac g.Slaven Knezović koji je sa zadovoljstvom potpisaoDONORSKU KARTICU i tako dao primjer i povod ostalim javnim osobama da se prikljuće ovoj humanoj akciji.


 

Sve u svemu, iznimno smo zadovoljni sa promotivnim štandom u Mostaru a naše daljnje aktivnosti nastavit ćemo provoditi širom Federacije BiH.

 

Hvala svima, koji su pomogli u organiziranju ovoga, za nas bolesnike,  iznimno značajnog dana.

 

POSEBNO HVALA SVIM MEDIJSKOM KUĆAMA KOJE SU ZABILJEŽILE OVAJ DOGAĐAJ TE NA TAJ NAČIN
ZAJEDNO SA NAMA DIREKTNO DOPRINJELI PODIZANJU SVIJESTI KOD GRAĐANA O VAŽNOSTI DARIVANJA ORGANA POSLIJE SMRTI U SVRHU LIJEČENJA LJUDU.


 

 

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BIH

Poslovni centar 96 Vitez

030 719 018

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNA POSJETA PREDSTAVNIKA DITB F BIH INSTIUCIJAMA FEDERACIJEBIH

Danas 30.09.2014.su predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH, predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević i podpredsjednik Muhamed Kadrić, bili uradnoj posjeti instiucijama F BiH.

Posjet smo započeli sastankom sa Federalnim  ministrom zdravstva gospodinom Rusmirom Mesihovićem.


Razgovarali smo o novootvorenom TRANSPLANTACISKOM CENTRU ali i o ostalim pitanjima i probemima koje imaju pacijenti na hemodijalizi u Federaciji.

Kao predstavnici Federalnog udruženja, stavili smo se ovom Ministartvu na raspolaganje kako bi pomogli oko realizacije transplantacijskog programa u smislu promoviranja darivanja organa na sve načine, štandovima, tribinama, okruglim stolovima itd.

Ministar je obečao punu logističku potporu.

Odmah po završetku sastanka sa Federalnim ministrom zdravstva, susreli smo se i sa predsjednikom

F BiH gospodinom Živkom Budimirom.


Predsjednika Federacije smo upoznali o osnivanju i strukturama Udruženja DiTB F BiH.

Također smo mu predočili i situaciju u F BiH kada je u pitanju broj ljudi na hemodijalizi i broj transplantacija.

U razgovoru sa g. Predsjenikom ukazali smo na planove i način rada našeg udruženja.

Nakon našeg izlaganja, Predsejdnik je dao svoju punu podršku radu udruženja.

Kada smo razgovarali o DONORSKOJ KARTICI, predsjednik je bez razmišljanja ponudio da i sam potpiše DONORSKU KARTICU što je na karaju sastanka i učinio i tako dao potporu našim aktivnostima i našem radu.

Radnu posjetu institucijma, završili smo u Fedaralnom zavodu zdravstvenog osiguranjai reosiguranja  na sastanku sa direktoricom zavoda gospođom Novkom Agić.


Na satanku smo razgovarali o upučivanju bolesnika iz Federacija na liječenje i transplantaciju van BiH.

Direktoricu zavoda smo obavijestili o problemia na dijalizama u Federaciji koji se ogledaju u nedovoljnoj količini lijekova koje prate ove bolesnike, a to su najčeće eritropoetin, zemplar, venofer.

Predoložili smoi da se neki lijekovi, tu mislimo prije svega na vezaće fosfora, uvrste na esencijalnu listu.

Razgovarali smo i o jedinstvenoj Federalnoj listi čekanja za transplantaciju.

Direktorica zavoda je izrazila zadovoljstvo sastankom i stavila se na raspolaganje našem udruženju po svim pitanjima koje pokriva zavod  zdravstvenog osguranja.

Smatramo da je današnji posjet institucijama Federacije BiH bio izuzetno uspješan i plodonosan i da će se i dalje uvažavati naše primjedbe i prijedlozi.

Predsjednik UO U DiTB F BiH

Tomislav Žuljević

 

   VIII  SPORTSKI SUSRETI TRANSPLANTIRANIH I DIJALIZIRANIH ROVINJ 2014.

 Udruženja/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB zajedno sa Udruženjem hroničnih bubrežnih bolesnika Unsko-Sanskog kantona  kao predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, sudjelovali su na VIII sporstkim susretima od 13.do17.09.2014. u Rovinju.

 Pored Udruženja Dijaliziranih i transplantiranih F BiH na susretima su sudjelovali i Hrvatska udruga TRANSPLANT kao organizator, Udruženje „Sve za osmeh“ iz Srbije, Udruženje „Donor Heroj“ iz Srbije te Društvo ledvičnih bolnikov Zasavja –Trbovlje Slovenija.

 Susreti su započeli radnim dijelom, okruglim stolom na temu „TRANSPLANTACIJA JUČER, DANAS, SUTRA koju je organizirala Hrvatska udruga TRANSPLANT.

 Izlagači su bili : dr. NIKOLA ŽGRABLIĆ bolnica Pula, predsjednik Hrvatske Donorske Mreže

  dr.med. ORHAN ŠABAN spec. za anasteziologiju  i ranimaciju i kordinator za transplantaciju pri JU bolnica Trvanik

 g- MARK MURPHY predsjednik Europske asocijacije bubrežnih bolesnika (CEAPIR) 

 Nakon pozdravnog govora domaćina,  prisutnima se obratio dr. Žgrablić koji je pojasnio način na koji je Republika Hrvatska postala jedna od vodećih zemalja Europe i svijete po broju donora i po broju transplantacija organa.

 dr. Orhan Šaban je govorio o stanju transplantacijske medicine u BiH a posebno u F BiH dajući akcent na puno pozitivnih stvari koje su se dogodile u posljednje vrijeme, misleći pri tome na osnivanje transplantacijskog centra u Sarajevu te na zadnju kadaveričnu  transplantaciju koja se dogodila početkom 9. mjeseca.  dr. Šaban je izrazio i veliki optimizam kada je u pitanju razvoj transplantacije u F BiH

 G. Mark Marphy je govorio o ustroju CEAPIR-a i njegovom funkcioniranju.

 Iznio je niz statističkih podataka vezanih za zemlje EU ali i Europe općenito. Odgovarao je na postavljena pitanja i nudio suradnju sa svim udrugama a posebno udrugama iz Srbije i BiH koje još uvijek nisu članice Europske asocijacije bubrežnih bolesnika.

 Naše priključenje ovoj asocijaciji bit će razmatrano na slijedećem sastanku UO DiTB F BiH.

 Nakon okruglog stola, naredna tri dana uslijedila su natjecanja u više disciplina:

 -kartanje, šah, pikado, stolni tenis, streljaštvo, mini golf, viseća kugla, boćanje, mali nogomet i potezanje konopa.

 Malobrojna ekipa UDiT SBK/KSB osvojila je 19 medalja od kojih je, član naše Udruge g.Mujo Kovačević,  kao najbolji natjecatelj igara,osvojio 8.

 Kao Federalno Udruženje zajedno sa UHBB Unsko-Sanskog kantona osvojili smo  24 medalje što je zaista vrijedan uspjeh.

 Sportski susreti transplantiranih i dijaliziranih u Rovinju su bili prekrasna prilika za druženje, edukaciju, razmjenu iskustava, natjecanje ali i sticanje novih prijateljstava.

 Do godine se sigurno vračamo u Rovinj!

 Upravni odbor UDiT SBK/KSB

 

 

ODRŽAN 3. MEMORIJALNI  POHOD „DARIJAN ŠARAC“


U organizaciji HPD Vitez i Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB, održan je 3. po redu Memorijalni pohod „DRIJAN ŠARAC“. Na pohodu se našlo oko 50 planinara iz Viteza, Busovače i Uskoplja kao i jedan broj građana. Pohod je organiziran u spomen na pokojnog  Darijana koji je preminuo u veljači 2012.sa nepunih 17 godina, nakon što mu je transplantirano srce 2010. i u zahvalu obitelji Šarac na toplom prijemu naših planinara prilikom hodočašća 2011,g u Međugorje dugog 18o km . Ovim događajem želimo skrenuti pozornost građanstvu na važnost DARIVANJA ORGANA POSLIJE SMRTI U SVRHU LIJEČANJA LJUDI ali i PROMOVIRATI PLANINARENJE KAO ZDRAV NAČIN  ŽIVOTA. I ove godine kao i prethodne dvije pohod nije mogao proći bez kiše…shvatili smo o čemu se radi…to i nebo plaće za izgubljenim mladim životom.Bila nam je velika čast da ovom memorijalu budu prisutni Darijanovi roditelji , Ankica i Željko, koji su  sa svojim rođacima stigli iz Čitluka. Ova manifestacija je završena zajedničkom večerom u planinarskom domu Zaselje. Kao organizatori izuzetno smo zadovoljni odazivom planinara i građana kao i kompletnom organizacijom. Nadamo se da ćemo do godine na 4. memorijalnom pohodu imati još više sudionika!


HPD VITEZ   I  UDiT SBK/KSB

  

Sastanak sa g. BRANE TOME iz Slovenije,

 U utorak, 08.07. 2014. predsjednik UO UDiT SBK/KSB  g. Tomislav Žuljević sastao se sa predstavnikom Europske federacije bubrežnih bolesnika (CEAPIR) g. Branom Tome iz Slovenije  koji je član Upravnog Odbora Europske Sportske Asocijacije Dijaliziranih i Transplantiranih (ETDSF). U jednosatnom razgovoru predsjednik UO UDiT-a upoznao je g. Tometa o problemima dijaliziranih bolesnika u F BiH ali i BiH općenito kao i vrlo mali broj transplantacija organa od kojih kadaverične transplantacije gotovo da i ne postoje. G Tome je predložio da se naša Udruga kao i Udruga na Federalnoj razini priključe Europskoj federaciji bubrežnih bolesnika a sve u cilju lakšeg rješavanja problema kojih zaista ima mnogo.

 Slijedeći sastanak je zakazan za Rujan mjesec u Rovinju a na ovom sastanku bi bio nazočan i g. Mark Marphy predsjednik  Europske federacije bubrežnih bolesnika.


 G. Tome kao član UO ETDSF se zanimao za naše sudjelovanje na Europskim sportskim igrama dijaliziranih i transplantiranih koje se ove godine u 8. mjesecu održavaju u Krakovu u Poljskij. Kako smo mu rekli da ne sudjelujemo na igrama iz više razloga, on je izrazio žaljenje ali i nadu da ćemo  se sresti na Europskim sportskim igrama koje se 2016. održavaju u Finskoj.

 

 

 Održani :   5. Međunarodni susreti  dijaliziranih i transplantiranih bolesnika  „ V i T E Z  2014“

 U organizaciju Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB ,protekli vikend,  od 13. do 15.06., održani su 5. po redu Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

 Sve je započelo  u petak, okupljanjem u Vitezu u poslije podnevnim satima. 

Kao radni dio ovih susreta  članovi Hrvatske Udruge TRANSPLANT potpomognuti predstavnicima udruženja iz Slovenije i Srbije te naše udruge kao domaćina, u subotu su održali vrlo zanimljivu tribinu pod nazivom : HRVATSKA SVJETSKI LIDER U TRANSPLANTACIJI ORGANA.

 Ovo predavanja koje je izazvalo i veliku diskusiju i polemiku prisutnih udruga i udruženja iz BiH i okruženja bilo je zaista poučno i edukativno te će nam sigurno pomoći u radu naših udruga iz BiH.

 Bez obzira na vrlo loše vrijeme, druženje smo nastavili sportskim natjecanjima kod planinarskog doma u Zaselju.

 Za najbolje natjecatelje u pikadu, stolnom tenisu, boćanju, streljaštvu i šahu nagradili smo medaljama a za najbolje udruge i udruženja pehare za prvo drugo i treće mjesto. 

U subotu navečer  za sve sudionike smo priredilo glazbeno zabavno večer uz pjesmu i ples.

 U nedjelju u poslije podnevnim satima naši gosti iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH zadovoljni su  se vratili svojim kućama uz obećanje da ćemo ove susrete ponoviti  i  iduće godine u Vitezu.

 Moramo napomenuti da ove susrete ne bi mogli održati bez naših sponzora , Hrvatske pošte Mostar, Sportske kladionice BET LIVE i HPD Vitez.

                                                                                               Predsjednik UO UDiT SBK/KSB

                                                                                                                                                                              Tomislav Žuljević

 

 

UDiT  na memorijalnom turniru: MEMORIJALNI TURNIR „SLOBODAN BOBO VIDOVIČ“

 Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB sudjelovala je na memorijalnom turniru u povodu 6.obljetnice od prerane smrti Slobodana BOBE Vidovića iz  Kozarske Dubice koji je nastradao u prometnoj nezgodi.Naime, roditelji pokojnog Bobe, Smilja i Milan Vidović  su, nakon što su saznali za smrt svoga sina, shrvani bolom i tugom smogli snage da DARUJU ORGANE pokojnog Bobe i tako spasili 5 drugih života.

U povodu tog tragičnog slučaja ali i odluke hrabrih roditelja na ovaj nadasve HUMANI čin, svake godine se organizira malonogometni turnir na kojem sudjeluju ekipe iz okolnih mjesta ali i iz drugih krajeva BiH.

Tako su ove godine i članovi naše Udruge, na poziv Bobinih roditelja,  uzeli učešće na ovom turniru. Ovo je bila izvrsna prilika da se razgovara o važnosti darivanja organa i transplantaciji kao najboljem načinu liječenja. Sretni smo i da smo se sreli i sa nekim od primatelja organa, Ismetom i Alijom iz Tuzle te Todorom iz Banja Luke. Rastali smo se uz obećanje da se vidimo i dogodine na 7. memorijalnom turniru.

                                                                                                                                                                      UO UDiT SBK/KSB

 

Fojnica, 23.04.2014.

Promotivni štand Udruženja/udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB

                            „NOVI ŽIVOT NA DAR“

Kako je i najavljeno, danas je UDiT SBK/KSB organizirao promotivni štand pod stalnim radnim nazivom  NOVI ŽIVOT NA DAR, na platou ispred zgrade općine u Fojnici.

Predviđeno vrijeme održavanja štanda je bilo od 10-14 sati. Međutim pratilo nas je izuzetno loše vrijeme sa jakom kišom, pa je veliki broj Fojničana odlučio ostati u toplim domovima. To je rezultiralo malim brojem potpisanih donorskih kartica ali usprkos tome uspjeli smo podijeliti veliki broj brošura, promotivnih letaka i raznog drugog edukativnog materijala. Zbog vremenskih ne prilika morali smo skratiti i vrijeme održavanja štanda. No, sve nas ovo neće i ne može obeshrabriti i mi nastavljamo i dalje sa svojim aktivnostima vezanim za promoviranje darivanja organa kao najboljeg načina liječenja kod zatajenja unutarnjih organa.                                 

                                       Predsjednik UO UDiT SBK/KSB

                                                  Tomislav Žuljević

 

Javna tribina o darivanju organa 

Travnik, 10.04.2014.

 Udruženje/Udruga Dijaliziranih i Transplantiranih Bolesnika SBK/KSB  u Katoličkom Školskom Centru „Petar Barbarić“ u Travniku  održala Javnu tribinu pod nazivom „Darivanje organa- VRHUNSKO DJELO LJUBAVI “.

 

Tribini su prisustvovali gotovo svi učenici II, III i IV razreda ove škole kao i veliki broj profesora te ravnatelj i direktor KŠC Travnik.. Ovo je nastavak naših aktivnosti koje smo započeli još 2012. godine koje provodimo pod radnim nazivom „NOVI ŽIVOT NA DAR“ putem štandova, okruglih stolova i javnih tribina. Cilj ovih akcija je dizanje svijesti kod građana o važnosti darivanja organa poslije smrti, kako bi pomogli bolesnim osobama kojima je transplantacija jedini način da izbjegnu smrt i da se vrate u normalan život.

 

Izuzetno zanimanje za ovu tribinu rezultiralo je sa puno potpisanih DONORSKIH KARTICA) kako učenika tako i direktora i profesora, ali i običnih građana koji su prisustvovali ovoj vrlo uspješnoj tribini.Sve prisutne ostavio je  bez daha film o transplantaciji srca našeg prijatelja Dražena Zemuna iz Hrvatske koji je jedna televizija direktno snimala. Vrhunac svega je bio kada se glavni lik ovog dokumentarca (Dražen Zemun) pojavio ispred začuđenih i onako potresenih gostiju na ovoj tribini. To je propraćeno gromoglasnim aplauzom.Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su omogućili održavanje ove tribine a posebno direktoru i ravnatelju Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik. Nadamo se da smo ovom tribinom uspjeli animirati dio javnosti o važnosti darivanja organa,

 

Jer nemojmo zaboraviti da je 20 puta veća mogućnost da će nam organi zatrebati nego da ćemo organe donirati!

 

Predsjednik UO UDiT SBK/KSB

 

Tomislav Žuljević

063/333 331

Travnik: Javna tribina o darivanju organa 

Javna tribina o darivanju organa će se održati u četvrtak, 10. travnja, u 12 sati i 15 minuta, u prostorijama Katoličkog školskog centra 'Petar Barbarić' u Travniku.

 

Radni naziv tribine je 'Darivanje organa - Vrhunsko djelo ljubavi', a za vrijeme tribine prikazat će se i desetominutni film o transplantaciji organa. 
Uz edukativne teme i predavanja o bolesti unutarnjih organa, prevenciji boesti i darivanju organa, svi će nazočni imati priku potpisati i vlastitu donorsku karticu. 

 

 

 

03.04.2014. godine

Čast nam je i zadovoljstvo da vas možemo izvjestiti da je i službeno UDiT SBK/KSB predstavnik Bosne i Hercegovine u Europskoj Sportskoj Federaciji Dijaliziranih i Transplantiranih ( ETDSF)
Ove godine će se 8. Europske igre dijal.i transp. održati u Krakowu u Poljskoj od 16. do 23. 08. Zainteresirani mogu dobiti više informacija ako se jave na našu mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Kao što smo i obećali danas objavljujemo popis svih poduzeća i osoba koje su nam pomogle na bilo koji način u organizaciji obilježavanja SVJETSKOG DANA BUBREGA koje je bilo više nego uspješno. Hvala od srca svima. Hvala i onima koji su htjeli pomoći ali nisu mogli kao i onima koji su mogli a nisu htjeli. Hvala svima koji su nam pomagali ranije ali ovaj popis se odnosi samo na obilježavanje Svjetskog dana bubrega 2014. A to su:
-MINISTARSTVO ZDRAVSTVA i SOCIJALNE POLITIKE KSB
FIS doo Vitez NEVRA Prirodna izvorska voda, Štamparija Fojnica (g.Šehzija), Mišo Čukvas Novi Travnik, TDIZEL Novi Travnik, NiS Novi Travnik, Maks doo Vitez, Ovnak doo Vitez, Ecos doo Vitez, AM 2000 doo Vitez, Kladionica Sport Plus Novi Travnik,Palavra doo Gladnik N.Bila, SZR MERMER Krčevine Vitez, Euroherc osiguranje, Općina Vitez-Općinsko vijeće, HDZ1990 OO VITEZ, Boreas doo Kreševo, 
Naši članovi udruge i članovi upravnog odbora te vrijedni volonteri : Barbara Kurevija, Slaven Čović, David Žuljević, Jospia Bošnjak, Josipa Žuljević, Antonela Škoro

Svima se još jednom OD SRCA zahvaljujemo. 
Možda ovo potakne i ostale koji su "zaboravili" a imali su u planu određenu pomoć, jer su nam ostali još neki ne pokriveni troškovi...

 

SVJETSKI DAN BUBREGA  „ZAPOČNI DAN S ČAŠOM VODE“

 

U povodu SVJETSKOG DANA BUBREGA danas je Udruga Dijaliziranih i Transplantiranih Bolesnika SBK/KBS u TC FIS u Vitezu  organizirala akciju pod nazivom : ZAPOČNI DAN S ČAŠOM VODE.  

Simbolično popijenom čašom vode željeli smo upozoriti na važnost prevencije protiv bubrežnih bolesti, jer svjetska statistika kaže da je svaka 10-a osoba u svijetu potencijalni bubrežni bolesnik. 

S tim u vezi, razgovarali smo sa građanima i dijelili promotivno edukativni materijal a omogućili smo i potpisivanje DONORSKIH KARTICA. 

 

Inače se SVJETSKI DAN BUBREGA  obilježava svake godine, drugi četvrtak u 3. mjesecu. 

Naša Udruga je obilježavanje ovog dana prebacila za nedjelju 16.03.  

Upravni odbor UDiT SBK/KSB                                  Vitez, 16.03.2014.

  

Danas se u svijetu i kod nas u BiH obiljezava Svjetski dan bubrega.

Tom prilikom UDIT SBK/KSB u Vitezu u nedjelju u TC FIS VITEZ kako je vec najavljeno obiljeziti ovaj jako znacajan datum pod motom "Zapocni dan sa casom vode". Pozivamo Vas sve da posjetite TC FIS VITEZ u terminu od 11:00 - 15:00h.
Iskrene cestitke UDIT SBK/KSB salje bubreznim bolesnicima koji danas obavljaju termin dijalize. 
UO UDIT SBK/KSB

 

OSNOVANO UDRUŽENJE/UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH

BOLESNIKA FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE (U DiTB F BiH)

 Vitez, 09.03.2014.

 Na inicijativu sedam Udruženja i Udruga :

Udruženja/Udruge Kantona Središnja Bosna, Zeničko-Dobojskog , Unsko-Sanskog, Hercegovačko-Neretvanskog, Livanjskog (Kanton 10), Sarajevskog kantona te Udruženja bubrežnih bolesnika iz Gračanice kao predstavnika Tuzlanskog kantona., danas je u Vitezu osnovano Udruženje/Udruga Dijaliziranih i transplantiranih Bolesnika F BiH.

Na početku samog  zasjedanja Skupštine prisutnima se obratio predsjednik UO UDiT SBK/KSB Tomislav Žuljević kao jedan od inicijatora za osnivanje ove Udruge i ukratko objasnio razloge osnivanja i ciljeve i zadatke nakon osnivanja.

Kao izaslanik Federalnog ministarstva zdravstva osnivačkoj Skupštini je prisustvovala  dr. Lada Sarajlić koja je u svoje osobno ime i u ime  Federalnog ministra zdravstva g Mesihovića pozdravila osnivanje ove Udruge.

Nakon što su radna tijela izvršila kvalitetnu pripremu osnivačke Skupštine, gotovo sve odluke iz opširnog dnevnog reda  su jednoglasno usvojene.

Donesena je odluka o osnivanju kao i odluka o tijelima upravljanja a to su Predsjednik i dopredsjednici Skupštine, Upravni i Nadzorni odbor.

Za predsjednika skupštine je izabran g. Enes Samarđić iz Unsko Sanskog kantona.

U Upravni odbor su imenovani:

 1. Muhamed Kadrić  ZE-DO kantona

 2. Fatima Karaga    Livanjski

 3. Albert Fazlijaj   Unsko Sanski

 4. Tomislav Žuljević KSB

 5. Hasib Ibrahimović Gračanica

 6. Dragan Pervan HNK

 7. Drenko Milojević Sarajevski

  Nakon  pauze na kojoj je izabrani Upravni odbor održao kratki sastanak gdje su jednoglasno za predsjednika UO U DiTB F BiH izabrali g. Tomislava Žuljevića iz KSB, a za dva dopredsjednika izabrani su g.Muhamed Kadrić iz Ze-Do kantona i Hasib Ibrahimović iz Gračanice.

  Ovaj prijedlog UO je skupština jednoglasno usvojila.

  Nakon što su apsolvirane sve točke dnevnog reda,  Skupština je završila rad, a nakon toga je upriličen zajednički ručak. 

  Inicijativni odbor za osnivanje U DiTB F BiH

   

   

Autor: Danijela Dujo
UDIT SBK priprema bazu podataka transplantiranih članova
Cilj projekta je pokazati svim ljudima da se život poslije transplantacije organa nastavlja i živi punom snagom...

Udruga dijaliziranih i transplantiranih Srednjobosanskog kantona (UDIT) pokreće projekt 'Transplantirani članovi UDIT-a SBK/KSB.

Adnan Helja, devetnaestogodišnji bubrežni bolesnik koji već 14 mjeseci ide na dijalizu, vođa ovog projekta rekao je kako je transplantacija svjetlo na kraju tunela svakog budrežnog bolesnika.

Transplantacijom organa dobijamo pravo na, koliko toliko, normalan život. Život bez dijalize.Primjerice, osobe koje su transplantirale koštanu srž ne moraju se mučiti kemoterapijama i nuspojavama istih, rekao je Helja za Drukčiji i dodao kako će ova baza podataka pomoći svim oboljelima da shvate pozitivne strane transplantacije, odnosno da se javnost upozna s dobrom stranom doniranja organa.

Dakle, priopćuju iz UDIT-a, cilj projekta je pokazati društvu i okruženju da je transplatacija jedni način liječenja ljudi kod ovakvih oboljenja.

Želimo da osobe koje su transplantirale neki organ pokažu kako i koliko im se poboljšao život poslije transplantacije, odnosno koliko im je ljepše i ugodnije živjeti, napominje Adnan Helja.

Pozvao je sve članove UDIT-a, postojeće i buduće, sve koji su transplantirali neki organ da im se jave mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili posjete njihov FB Profil.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA - UDRUŽENJA/UDRUGE DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA SBK/KSB


 Dana, 16.02.2014. u svadbenom salonu Buba commerce u Vitezu, održana je izvještajna skupština Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB.

 Predsjednik Skupštine UDiT SBK/KSB g Admir Mušić predložio je slijedeći dnevni red koji je jednoglasno usvojen:

01.Izvješće o radu za 2012/13 godinu

02.Financijsko izvješće

03.Plan rada za 2014.

04.Razrješenje starih i imenovanje novih članova Upravnog odbora

Predsjednik UO UDiT g.Tomislav Žuljević je podnio izvješće o radu i plan za 2014, a blagajnik Udruge g. Dejan Plavčić je podnio financijsko izvješće. Nakon  kraćih diskusija prihvaćena su sva izvješća UO kao i plan rada za 2014.

U sklopu 3. točke dnevnog reda, dr, Orhan Šaban kao koordinator za transplantaciju pri JU bolnice Travnik pojasnio je prisutnim aktualnu situaciju vezanu za  aktivnosti Federalnog ministarstva zdravstva na pokretanju transplantacijskog programa u F BiH i osnivanju transplantacijskog centra.

Pod točkom razno bolesnici sa dijalize su iznijeli  probleme koje imaju u centru za hemodijalizu u JU Bolnice Travnik te prijedloge na koji način bi se isti mogli riješiti. Kao gosti na skupštini su bili i predstavnici Udruženja Hroničnih bubrežnih bolesnika ZE-DO kantona sa predsjednikom Udruženja g.Muhamedom Kadrićem . Pozdravljajući skupštinare, g.Kadrić se zahvalio na pozivu i iznio probleme koje imaju u ZE-DO kantonu koji su vrlo slični problemima u SBK. Zajedno smo zaključili da je jedan od načina rješavanja nagomilanih problema na Hemodijalizama u Federaciji, formiranje Udruženja/Udruge na Federalnom nivou preko koje bi tražili i povećanje broja transplantacija u F BiH ali i u cijeloj BiH.

Na kraju, predsjednik skupštine g.Admir Mušić se zahvalio svima na odazivu, konstruktivnoj diskusiji, na iznesenim prijedlozima i planovima te zaključio rad Skupštine

Nakon oficijelnog dijela za sve sudionike je upriličen i prigodan domijenak.

                                                                                      Upravni odbor UDiT SBK/KSB

 

 J A V N A    T R I B I N A  

 TRANSPLANTACIJA- DARIVANJE ORGANA NOVI  ŽIVOT NA DAR“

 Novi Travnik, 24.01.2014.

Danas je Udruženje/Udruga Dijaliziranih i Transplantiranih Bolesnika SBK/KSB  u Novom Travniku održala Javnu tribinu na temu „Transplantacija-Darivanje organa NOVI ŽIVOT NA DAR“. Tribinu smo dogovorili sa Novotravničkim srednjoškolcima. Na naše veliko zadovoljstvo ovoj tribini se odazvalo više od 120 učenika 3. i 4. razreda Srednje škole zajedno sa direktorima i profesorima Osnovne i Srednje škole u Novom Travniku. Ovo je nastavak naših aktivnosti koje smo započeli još 2012. godine koje provodimo pod radnim nazivom „NOVI ŽIVOT NA DAR“ putem štandova, okruglih stolova i javnih tribina. Cilj ovih akcija je dizanje svijesti kod građana o važnosti darivanja organa poslije smrti, kako bi pomogli bolesnim osobama kojima je transplantacija jedini način da izbjegnu smrt i da se vrate u normalan život. Izuzetno zanimanje za ovu tribinu rezultiralo je sa puno potpisanih DONORSKIH KARTICA ( više od 30) kako učenika tako i direktora i profesora srednje i osnovne škole. Ovim putem želimo se zahvaliti svima koji su omogućili održavanje ove tribine a posebno direktoru Osnovne škole g. Anti Marosu i direktorici Srednje škole g. Zdenki Đambas.

Nadamo se da smo ovom tribinom uspjeli animirati dio javnosti o važnosti darivanja organa, Jer nemojmo zaboraviti da je 20 puta veća mogućnost da će nam organi zatrebati nego da ćemo organe donirati!

 

 

Vitez, 22.12.2013.

SASATANAK INICIJATIVNOG ODBORA ZA FORMIRANJE  FEDERALNOG UDRUŽENJA DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA 


 Na inicijativu Udruge dijaliziranih i transplantiranih  SBK/KSB, danas je u Vitezu održan radni sastanak na temu formiranja Federalnog Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika. Sastanku su se odazvale udruge i udruženja iz Unsko-Sanskog kantona, Livanjskog kantona, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-Neretvanskog, Zeničko-Dobojskog te Udruga SBK kao domaćin. Svoj dolazak su  najavili i predstavnici Tuzlanskog kantona ali su opravdano izostali.

Na sastanku je izabrana radna grupa koja će u narednih 30-40 dana pripremiti sve što je potrebno kako bi se što prije održala Osnivačka skupština i izabrala tijela upravljanja Udruženjem. Na istom sastanku su dogovorene i smjernice djelovanja Federalnog udruženja koje se odnose na poboljšanje uvjeta bolesnicima koji su na hemodijalizi (u BiH više od 3000), te rad na podizanju svijesti kod građana o važnosti darivanja organa poslije smrti u svrhu liječenja ljudi, jer je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja organa a  BiH je po pitanju transplantacije organa među posljednjim  u Europi.

Predsjednik UO UdiT SBK/KSB

Tomislav Žuljević

 

U BRČKOM :    TRIBINA „ DARUJ NADU, PRODUŽI ŽIVOT“

U nedjelju 15.12.2013. na poziv Udruženja hroničnih bubrećnih bolesnika „BUBREG“ iz Brčkog članovi naše udruge su se rado odazvali našim prijateljima iz Distrikta Brčko i uzeli učešće u radu oveprilično posjećene javne  tribine . Moderator tribene je bile g. Željka Ljubičič predsjednica Udruženja BUBREG a predavaći i prezentatori su bili prof.dr.sc. Senaid Trnačević iz  UKC Tuzla. Prof.dr. Osman Sinanović također iz UKC Tuzla te predsjednik NVO Otvorena Mreža dr. Almir Čehajić-Batko. Ovaj zajednički skup bolesnika, doktora, medija i vjerskih službenika je u potpunosti uspio. Smatramo da je ovo jedan od načina kako pokrenuti kadaveričnu transplantaciju sa mrtve točke u BIH. Iskusni profesori su govorili o svojim prvim transplnatcijama u Tuzli kao i o modelu koji bi trebalo uspostaviti na nivou BiH da bi transplantacijska medicina profunkcionirala u pravom smislu riječi. Prof. Sinanović je imao vrlo zanimljivo i konkretno predavanje vezano za MOŽDANU SMRT, te je sa nama podijelio svoja iskustva koja je imao kao koordinator za transplantciju prilikom razgovora sa obitelji poginulog, kako bi od njih dobio pristanak za explantaciju organa. Sve u svemu Tribina je bila na visokom nivou i sigurno je doprinjela razmišljanju i razvijanju svijesti kod  ljudi o darivanju organa poslije smrti u svrhu liječenja ljudi.

 

Premijera dokumentarnog filma:  „ NOVI  ŽIVOT“

Banja Luka, 10.12.2013.

Na poziv organizatora,  odazvali smo se promocije dokumentarnog filma „NOVI ŽIVOT“

U utorak 10.12.2013. u multiplex kinu Palas u Banja Luci,  prikazana je premijera dokumentarnog filma „ NOVI ŽIVOT „ autora Dude i Faruka Sokolovića. Radi se o životnoj priči Smilje i Milana Vidiovića iz Kozarske Dubice koji su 2008. godine darovali organe  svog prerano preminulog sina (26 g) Slobodana Bobe Vidovića i tim činom spasili 5 života iz Federacije i Republike Srpske.

Film je urađen na izuzetno profesionalan način i prepun je emotivnih trenutaka koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.  Bilo je lijepo biti u društvu ljudi velikog srca, glavnih aktera ovog  dokumemtarca  koji nas je sve rasplakao. Smatramo da je ovo jedan od najboljih kratkih flmova koji bi mogao pomoći kod dizanja svijesti o važnosti darivanja poslije smrti u svrhu liječenja ljudi u BiH.

Samo da je ovakvih primjera više....

 

 

SIMPOZIJ  „RAZVOJ TRANSPLANTACIJSKE MEDICINE U REGIJI“  Mosta. 06.12.2013.

Na poziv organizatora, Hrvatske Udruge „TRANSPLANT“, koju predvodi g. Mirela Pandžić,  odazvali smo  se seminaru koji  je organiziran 06.12.2013. na Medicinskom fakultetu u Mostaru. Seminar je održan pod motom „RAZVOJ TRANSPLANTACIJSKE MEDICINE U REGIJI“, a suorganizator je bila i Sveučilišna Klinička Bolnica Mostar na čelu sa njenim direktorom prof.dr.sc. Antom Kvesićem. Gosti na seminaru su bili liječnici iz Kliničke Bolnice „MERKUR“ koja je jedan od vodečih klinika kada je u pitanju transplantacija organa.

Ovaj impozantni skup su podržali i pozdravili načelnik Mostara g. Ljubo Bešlić kao i župan HNŽ  te dokrtori iz Tuzle, Sarajeva i Mostara, kao i direktorica Zavoda za osiguranja i reosiguranja  Federacije BiH g. Novka Agić, te pomoćnica ministra zdravstva FBiH  g.Marina Bera. Ovom događaju su se pridružili i transplantirani pacijenti kao i oni koji čekaju na transplantaciju. Skupu su se obratili i predstavnici sve tri vjerske zajednice koje obitavaju u BiH te tako svojim istupom još jednom potvrdili da se vjera i vjerske institucije ne protive darivanju organa poslije smrti u svrhu liječenja ljudi. SBK Mostar je istakao ozbiljnu namjeru da uđe u program transplantacije organa, te po riječima direktora  g. Kvesića , izvjesno je da bi se to moglo dogoditi u narednih 3-4 godine.Ovo je još jedan tračak nade za sve one koji čekaju na transplantaciju ali i znak da se nešto pozitivno dešava, kada je u pitanju transplantacijska medicina u F BiH.

 

Članovi UDiT-a  u Osijeku.

Na skupštini Udruge Dijaliziranih Transplantiranih i Kroničnih Bubrežnih Bolesnika Osijek

Na poziv Osiječke Udurge dijaliziranih , transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika, tročlana ekipa UDiT-a  je sudjelovala na Izvještajnoj Skupštini ove udruge. To je bila prilika da se upoznamo sa načinom rada ove zaista uspješne udruge koja je osnovana 2000. godine, a broji više od 220 članova. Kroz izlaganje predsjednika udruge g. Ivana Leke a posebno nakon izlaganja dr. Marka Jakića puno smo toga mogli saznati i naučiti. Hrvatska se zaista može pohvaliti dostignućima u transplantacijskoj medicini ali i načinu riješavanja problema koje imaju osobe na hemodijalizi.

 

Na skupštini su sudjelovali i naši prijatelji iz Hrvatske Udruge Transplant, pa smo nakon završetka oficijelnog dijela, uz  ukusno jelo koje je priredio domaćin razgovarali o  zajedničkim  aktivnostima  koje ćemo u budućnosti pokušati realizirati. Druženje smo završili kratkim sastankom sa domaćinom kojima smo se zahvalili na iznimno srdačnom gostoprimstvu,  i več sada ih pozvali na 5. Jubilarno druženje dijaliziranih i transplantiranih u Vitez polovinom 2014. Godine.

Lijepo je bilo ponovo biti u društvu dragih prijatelja....

 

 

Udruženje/Udruga Dijaliziranih i Transplantiranih Bolesnika SBK/KSB Obilježila Europski Dan Darivanja organa i tkiva

 Prigodnim štandom ispred TC FIS u vremenu od 10,00 do 16,00 sati članovi naše udruge su uzeli aktivno učešće oko obilježavanja ovog značajnog dana koji se, na osnovu odluke Vijeća Europe, obilježava svake druge subote u 10. mjesecu. To je bila izvrsna prilika da kroz razgovor ali i podjelu promotivnih brošura i ostalog edukativnog materijala ukažemo na probleme  sa kojima se susreću bolesnici te na koji način se to može riješiti. Naravno, najvažnija je bila priča o darivanju organa i transplantaciji kao najboljem načinu liječenja kod zatajenja organa. Mnogi su se odlučili na potpisivanje DONORSKE KARTICE  i tako pristali na darivanje organa poslije svoje smrti kao humani čin i vrhunsko djelo ljubavi čovjeka prema čovjeku. Sa današnji potpisanih 70 približili smo se broju od oko 700 potpisanih donorskih kartica u SBK za 12 mjeseci. Na ovaj način dižemo svijest kod građana o važnosti darivanja organa. Ovaj događaj se odlično poklopio sa trenutnom inicijativom Ministarstva Zdravstva Federacije BiH na čelu sa ministrom Rusmirom Mesihovićem, o izmjenama i dopunama zakona o darivanju organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi u FBiH, koji će uskoro uputiti u parlamentarnu proceduru. U suštini se radi o preuzimanju Europskog zakona o tzv „pretpostavljenom darivanju“, što znači da ćemo svi biti potencijalni donori ako se drugačije ne izjasnimo.


To je jedina nada za više od 3000 bolesnika  u BiH koji se liječe hemodijalizom i čekaju da se napokon ozbiljno pristupi transplantacijskom programu na nivou države i na taj način  bolesnike vratili u normalan život a istovremeno napravili ogromne uštede kod liječenja, jer je hemodijaliza puno skuplji način liječenja od transplantacije.

 Upravni odbor UdiT SBK/KSB

 

Vitez, 10.10.2013. Nastavljena suradnja sa NVO MALA

Nakon što je nedavno uspostavili suradnju sa NVO MALA koja za svoj programski cilj ima formiranje BANKE KOŠTANE SRŽI U BiH, naša Udruga je aktivno učestvovala u organizacijai vađenja uzoraka krvi za tipizaciju ali i u organizaciji Donatorske večeri koja je održana 10.10.2013. u svadbenom Salonu Fis. Pored pomoći kod prodaje ulaznica za Donatorsko veče, Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB pomogla je  na razne načine. Uspjeli smo da se informacija o uzimanju uzoraka i Donatorskoj objavi na  Radio postaji  Vitezi, događaj je objavljen i  putem društvenih mreža a ljepili smo i  plakate u Vitezu, Travniku i Novom Travniku. Naša Udruga, a u dogovoru sa domaćinom, je iskoristila priliku i postavila promotivni štand sa promidžbenim materijalom a gotovo svi članovi Udruge „SVJETLO“  iz Viteza su potpisali DONORSKU KARTICU. Sretni smo da smo bili dio ove priče koju bi trebalo nastavit pričati sve do prikupljanja 1500 uzoraka za tipizaciju i tako BiH približiti  Europskim i Svjetskim  asocijacijama  banke koštane srži.

 

EUROPSKI DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA  12.10.2013.

Ovaj dan se odlukom Vijeća Europe obilježava svake druge subote u mjesecu listopadu  u svim državama Europe.

Tako će i Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB obilježit  Europski dan darivanja organa u subotu, 12.10.2013.
Toga dana će članovi naše udruge na promotivnom štandu ispred TC FIS u Vitezu u vremenu od 10,00 do 16,00 sati razgovarati sa građanima o prevenciji, bolesti i načinu liječenja unutarnjih organa, koji se organi mogu transplantirati, tko može biti donor itd.
Tom prigodom ćemo dijeliti promotivno-edukativne letke i brošure a svima koji to budu htjeli omogućit ćemo potpisivanje DONORSKE KARTICE.
Svi ste pozvani i veselimo se susretu sa vama!

Upravni odbor UDiT SBK/KSB

 

UDiT u Beogradu

Udruženje „Sve za osmeh“ i  „ Donor Heroj“ iz Beograda , pozvali su predstavnika naše udruge da sudjeluje u radu okruglog stlola na temu „Utjecaj  i važnost medija na razvoj transplanatcijske medicine „. Pored naše Udruge sudjelovala su i gore navedena udruženje te Hrvatska udruga TRANSPLANT.Odazvala so preko 20 novinara iz različitih medijskih kuća, radia, televizije te tiskanih i elektronskih medija. Okrugli stol koji se održao u hotelu „Mali vrabac“ na Skadarliji  otvorili su doktori nefrolozi , Dr. Radomir Naumović i dr. Mirjana Laušević. Govorili su o bolesti unutarnjih organa sa posebnim osvrtom na bubreg, te načinu lijčenja a veći dio izlaganja dr. Laušević se odnosio na prepoznavanje smrti mozga i priprema potencijalnog donora kao i razgovor sa obitelji o darivanju organa. Mi kao udruga iskoristili smo priliku da dosta toga novog saznamo i naučimo te ta iskustva pokušamo prenijeti na naš teren u BiH. U sklopu ovog posjeta Beogradu napravili smo i nekoliko radnih sastanaka sa udrugama i farmaceutskim tvrtkama koje bi nam mogle biti od pomoći u narednom periodu.

Sa predstavnicima NOVARTISA na radnom ručku   Okrugli stol „Utjecaj medija na transplanatciju“

 

 

SPORTSKE IGRE TRANSPLANTIRANIH „ROVINJ 2013.“  Od 14-18.09.2013.

Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB sudjelovala je na sportskim igrama u Rovinju.

Na ovim već  8. Po redu međunarodnim sportskim igrama transplantiranih koji se tradicionalno održavaju u Rovinju RH, po prvi put su sudjelovali i članovi naše uruge. Obraćali smo se tvrtkama i raznim institucijama kako bi nam pomogli oko pokrivanja troškova  puta i boravka u Rovinju ali bez ikakvog uspjeha. S toga nas je samo četvoro uzelo sudjelovanje na ovim igrama pokrivajući troškove svojim novcem. Na igrama je bilo 10-ak disciplina a na karaju igara naš četveročlni tim je osvojio 12 medelja (3 zlata, 5 srebro i 4 bronce).

Vrijedi istaći da su ovi susreti bili i više od igara jer smo stekli nova poznanstva i razmjenili iskustva sa ljudima iz Slovenije, Hrvatske i Srbije a u toku igra organiziran je i okrugli stol gdje su predstavnici iznijeli probleme koje imaju u svojim državama, kada je u pitanju liječenje kroničnih bolesnika i transplanatcija.

 

 

2. M E M O R I J A L N I   P O H O D      „ D A R I J A N     Š A R A C“

Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika  SBK/KSB u suradnji sa HPD VITEZ su organizirali 2. Memorijalni pohod Darijan Šarac. Ovaj memorijalni pohod organiziran je u povodu prerane smrti Darijana Šarca koje mu  je  2010. sa nepunih 16 godina transplantirano srce ali je nažalost preminuo u veljaći 2012. Godine.

Pohod je organizira dan prije Darijanovog rođendana  13.09. kada je trebao napunit 18 godina.

Cilj ovog pohoda je sječanje na pok Darijana, promoviranje zdravog načina života, dizanje svijesti ovažnosti darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja ljudi, zahvala obitelji Šarac na srdačnom i toplom gostoprimstvu  naših članovu u ljeto 2011.

 

 

27.08.2013 godine održan je sastanak o suradnji sa NVO MALA iz Sarajeva.

Jučer u prostorijama naše udruge održan je sastanak sa predstavnicima NVO MALA koji su pokrenuli osnivanje BANKE MATIČNIH STANICA u BiH što je za svaku pohvalu. Kako naše udruge imaju dosta dodirnih točaka dogovorili smo i određeni vid suradnje u budućnosti.

Izuzetna nam je bila čast biti u društvu dr. Bakira Nakaša, gospođe Amele Sućeske i g-dina. Tuce koji su i osnovali ovu NVO.

 

MEĐUNARODNI  SUSRETI DIJALIZIRANIH I TRANSPLANTIRANIH „VITEZ 2013“ 

Protekli vikend od 07-09. 06.2013. u Viteškom naselju Zaselje u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih KSB i HPD Vitez održani  su Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih.

Na susretima su sudjelovale udruge iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

U toku susreta organiziran je okrugli stol na temu: Dijaliza i Transplantacija kod nas i u okruženju“  

Okrugli stol je bio vrlo zanimljiv jer smo razmijenili  iskustva i razgovarali o problemima bolesnika koji su na dijalizi i ostalih koji čekaju na transplantaciju. Vrlo zanimljiva su bila iskustva iz ostalih zemalja a posebno iz Republike Hrvatske koja je među vodećim državama u svijetu po broju transplantacija organa.

Nakon okruglog stola uslijedila su sportska natjecanja a u večernjim satima zabava.

Naši su gosti u nedjelju posjetili etno selo Čardaci i izletište Zabrđe a emotivan rastanak je uslijedio u poslijepodnevnim satima.

  

 

 

24.05. Članovi naše Udruge organizirali promotivni štand u Kiseljaku.

Naši članovi su,  u petak 24.05. pop planu i programu Udruge, organizirali promotivni štand u Kiseljaku na kojem smo razgovarali sa građanima te podijelili dosta promotivnih letaka i brošura a sve u cilju podizanja svijesti kod građana o važnosti darivanja organa u svrhu liječenja ljudi. Veliki broj građana Kiseljaka je potpisao i Donorsku Karticu.

 

23.03.2013. Sutra će aktivisti naše Udruge organizirati promotivni štand pod stalnim radnim nazivom "NOVI ŽIVOT NA DAR". Na štandu ćemo dijeliti brošure i promotivne materijale vezane za bolest unutarnjih organa, hemodijalizu i transplantaciju. kao i na ostalim štandovima i ovdje ćemo omogućiti građanima, naravno onima koji to žele, da potpišu DONORSKU KARTICU.

 

15.05.2013. Nastavljena aktivna suradnja sa Hrvatskom udrugom TRANSPLANT.

Na poziv HUT-a članovi naše Udruge su u srijedu, 15.05.2013. prisustvovali jednom emotivnom svečanom činu otkrivanja skulpture posvećenu svim darivateljima organa i njihovim obiteljima pod nazivom "DAR ŽIVOTA"

Bio je to jedan predivan doživljaj, kratko ali ugodno druženja sa našim prijateljima koji su transplantirani i koji čekaju organe, ali isa članovima obitelji darivatelja organa.

Posebna nam je bila čast da budemo u društvu legendarnog Olivera Dragojevića kao i gradonačelnika grada Zagreba gospodina Milana Bandića sa kojim smo dogovorili i jednu vrstu suradnje. Ali o tom potom...

 

26.04. Udruženju/Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB, Općina Vitez je u povodu dana općine, dodijelila SRBRNU PLAKETU grada, za dosdašnji rad.

Ovu nagradu smatramo kao jednu potvrdu i priznanje da je ono što radimo ispravno i vrijedno pažnje, ali isto tako ova nagrada je i jedna velika obaveza da i dalje nastavimo raditi i tako opravdamo povjerenje onih koji su prepoznali naš rad.

 

 

21.04.2013. UDiT SBK/KSB na sastanku i Javnoj tribini u Doboju

U nedjelju 21.04.2013. predsjednik i dva člana UO UDiT-a sudjelovali su na radnom sastanku  u Doboju a vezanom za formiranje Asocijacije Udruženja i Udruga koje imaju iste ili slične ciljeve i interese, na nivou BiH.

Sastankom su predsjedavali, pored domaćina Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hronićnih bubrežnih bolesnika regije Doboj i predstavnici Otvorene mreže.

Dogovoreno je da svaka Udruga izabere jednog člana kao predstavnika koji bi tu udrugu predstavljao na sastancima i eventualno u novo formiranoj Asocijaciji.

Domaćin slijedećeg sastanak će biti Otvorena mreža u Sarajevu 22.06.2013.

Nakon sastanka uslijedila je Javna tribina na temu bubrezi, prevencija, bolest liječenje.

 

 

 

17.04.2013.godine uspješno organiziran štand u Gornjem Vakufu - Uskoplju

Novi Život Na Dar“

Naša je  Udruga, nakon štandova u Bugojnu, Vitezu, Travniku, Babanovcu i Jajcu, organizirala promotivni štand i u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

To je već 6. po redu štand naše udruge pod radnim nazivom " NOVI ŽIVOT NA DAR ".

Po izuzetno lijepom i toplom proljetnom dana na štand se odazvao veliki broj građana ovog malog Srednjobosanskog gradića, kojima smo djelili promotivno-edukativne brošure a skoro 50 osoba je potpisalo DONORSKU KARTICU.

Nakon ovih akcija, a posebno nakon prošlomjesečne Javne tribine u Vitezu, povećao se broj potpisnika DONORSKIH KARTICA, tako da je do sad u SBK DONORSKU KARTICU potpisalo preko 500 osoba.

Slijedeća akcija UdiT-a SBK/KSB je promotivni štand u 5. mjesecu u Kiseljaku.

Predsjednik UO UDiT SBK/KSB

Tomislav Žuljević

 

 

Udruženje/Udruga Dijaliziranih i Transplantiranih Bolesnika SBK/KSB organizira:

6. promotivni štand pod stalnim radnim nazivom: NOVI ŽIVOT NA DAR

 

 
U povodu SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA  UDiT SBK/KSB , 17.04. u Gornjem Vakufu - Uskoplju organizira istureni štand.
Sve će se odvijati ispred DOMA KULTURE, u vremenu od 10,00 do 14,00 sati.
Na štandu ćemo dijeliti promotivne materijale vezane za bolest unutarnjih organa, prevenciju bolesti te način liječenja.
Posebno ćemo obratiti pažnju na razgovor i edukaciju građana o važnosti darivanja organa u svrhu liječenja ljudi za što smo pripremili i posebne brošure a svi  koji to budu htjeli moči će potpisati DONORSKE KARTICE i tako pokazati svoju  humanost i brigu za osobe kojima su prijeko potrebni organi kako bi se vratili u normalan život
 
Vidimo se 17.04.2013. u Gornjem Vakufu-Uskoplju
 
 
Dobro došli!
 
UO UDiT SBK/KSB
Predsjednik UO Tomislav Žuljević
 
 

Svjetski dan bubrega u organizaciji UDiT SBK/KSB

 

Bubrezi koji život znače

17 Ožujak 2013.

Javnom tribinom pod nazivom "Bubrezi koji život znače", u  prepunoj (oko 250 osoba) kongresnoj dvorani Franšiznog centar BiH obilježen Svjetski dan bubrega. Pored suorganizatora NVO Otvorena mreža i Donorske mreže Kantona Sarajevo, udruženja i udruga iz gotovo cijele BiH i Republike Hrvatske, na tribinu se odazvao veliki broj građana, bubrežnih bolesnika, ali i ljudi iz struke, politike i vjerskih zajednica. Tribinu je otovrio predsjednik UDiT SBK/KSB, a radni dio preuzeli su stručnjaci iz oblasti nefrologije, koji su u Vitez došli iz Zagreba, Tuzle i Sarajeva.

Prije same tribine, predsatvnici udruženja i udruga su imali radni sastanak na kojem je pokrenuta inicijativa za udruživanje u jednu asocijaciju svih udruga na nivou BiH. Javna tribina je protekla radno, uključili su se i pacijenti koji su mogli postavljati direktno pitanja doktorima koji su održali prezentacije. Poslije tribine, veliki broj građana je pristupio potpisivanju donorskih kartica, a sve se završilo prigodnim domjenkom.

Slijedeći sastanak udruga zakazan je za mjesec dana u Doboju.

Iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih se nadajuse da će ovo događanje u Vitezu povodom Svjetskog dana bubrega, biti novi početak stvaranja jedne jake asocijacije koja će svojom snagom i autoritetom pokušati pokrenuti priču o kadaveričnoj transplantaciji koje u BiH gotovo da i nema.

 

OVO SU HRABRI LJUDI....ONI KOJI SU DAROVALI SEBE; SVOJ DIO TIJELA DA DRUGI MOGU DA ŽIVE..E TO SE ZOVE VRHUNSKO DIJELO LJUBAVI:::

 

 

02.03.2013.godine UDiTSBK/KSB na transplantacijskim danima u Sarajevu

 

 

 
ilj projekta je pokazati svim ljudima da se život poslije transplantacije organa nastavlja i živi punom snagom...

Udruga dijaliziranih i transplantiranih Srednjobosanskog kantona (UDIT) pokreće projekt 'Transplantirani članovi UDIT-a SBK/KSB.

Adnan Helja, devetnaestogodišnji bubrežni bolesnik koji već 14 mjeseci ide na dijalizu, vođa ovog projekta rekao je kako je transplantacija svjetlo na kraju tunela svakog budrežnog bolesnika.

Transplantacijom organa dobijamo pravo na, koliko toliko, normalan život. Život bez dijalize.Primjerice, osobe koje su transplantirale koštanu srž ne moraju se mučiti kemoterapijama i nuspojavama istih, rekao je Helja za Drukčiji i dodao kako će ova baza podataka pomoći svim oboljelima da shvate pozitivne strane transplantacije, odnosno da se javnost upozna s dobrom stranom doniranja organa.

Dakle, priopćuju iz UDIT-a, cilj projekta je pokazati društvu i okruženju da je transplatacija jedni način liječenja ljudi kod ovakvih oboljenja.

Želimo da osobe koje su transplantirale neki organ pokažu kako i koliko im se poboljšao život poslije transplantacije, odnosno koliko im je ljepše i ugodnije živjeti, napominje Adnan Helja.

Pozvao je sve članove UDIT-a, postojeće i buduće, sve koji su transplantirali neki organ da im se jave mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili posjete njihov FB Profil.